16. července 2021

prakticky o... TIPY A TRIKY NA VÝLETY

Já už nemůžu!

Mě už bolí nožičky!

Jak je to ještě daleko?

Mamííí, vem mě na koně!

 

Taky od svých ratolestí slýcháte, ty jejich "super" hlášky, které Vás tak trochu demotivují? U nás to občas proběhne, ale vyplatilo se mi dobré plánování, být včas připravená a nevzdávat se! A když to nejde letos, tak to vyjde třeba příští rok.

Inspirací k napsání článku mi je má prostřední Feli. Od mládí naprostý odmítač chození. Jenže jsme byli zrovna na horách a jsou tady k velkému překvapení kopce. Hodně kopců a nikomu z dětí se moc do kopce nechce. Tady se příprava nesmí podcenit. :-) Feli má teď 5 let, překonala se a překvapila nás. Ušla pro nás neuvěřitelných 10 km, myslím, že ona sama byla překvapená a pyšná sama na sebe. Doufám, že se začíná blýskat na lepší časy. Z jejího úspěchu jsem tak nadšená, že mě motivuje si pěkně ty naše tipy a triky sepsat, ať to mám po ruce.

Příprava se opravdu nesmí podcenit! Musím vždy vybrat výlet vhodný pro všechny 3 cácorky. A ačkoliv se to nezdá, tak věkové rozpětí 3, 5 a 7 je potřeba sladit tak, aby všichni byli spokojení, včetně rodičů.Vše hledám v mobilu, jelikož na PC se přes den nedostanu. A naštěstí vše má své aplikace, které s oblibou používám. Tak mi odpusťte, že na ně často odkazuji.


Kde hledám inspiraci a cíle výletů...


↝ INFOCENTRA A MAPY.CZ

Pokud jsme někde poprvé, tak první výlet vždy vede do informačního centra, kde Vám většinou ochotně poradí, co je pro děti v konkrétním místě (atrakce, turistické trasy, naučné stezky, hry, ...). Také mívají k dispozici nějaké mapky, které jsou zdarma a můžete tak vzít pro každé dítko, které si bude sledovat vlastní trasu s pastelkou v ruce. K vyhledávání těchto infocenter bych řekla, že jsou nejlepší Mapy.cz. Myslím, že tam najdete všechna "ÍČKA". 

Čím dál tím častěji se mimo jiné setkávám s tím, že si na infocentrech můžete vyzvednout různé pracovní listy pro děti. Často Vás provedou po nějakém zajímavém místě, odpovíte na otázky a za vyluštěnou tajenku dostanete odměnu. 

Pro všechny případy mám Mapy.cz stáhnuté do mobilu a mohu je tak použít, i když nemám připojení na internet. V mapách najdete veškeré turistické, naučné i cyklo stezky. Jsou velice podrobně zpracované, a tak tam najdete zajímavé turistické cíle, ale i praktické body jako jsou zastávky vlak-bus, parkoviště, obchody, benzínky apod. No já si tyhle mapy zamilovala. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

↝ NAUČNÉ STEZKY

Pokud toužíte čistě po naučných stezkách, tak přehledně je najdete na webu naučné stezky.cz.

 

↝ GEOCACHING

Věřím, že Geocaching je už známou hrou po celém světě, ale i tak ji tu zmíním. Nejedná se pouze o hledání nějakých krabiček, což je pro děti asi ta nejzábavnější část, ale dovede Vás na místa, kam byste možná jindy ani nezavítali. Souřadnice Vás mnohdy zavedou k romantickému rybníčku, ke stromu ve tvaru bonsaje nebo ke krásnému výhledu do přírody. Vedle toho můžete také plnit takzvané "mysterky", které si předem vyluštíte a pak už jen hledáte. Nebo si užijte "multinky". To je v podstatě procházka s luštěním. Více informací s přehledem typů keší můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud Vás hra chytne, doporučuji si zaplatit předplatné, jelikož se Vám pak zobrazí 100% keší. Některé totiž ve free verzi nelze vidět.

 

↝ ADVENTURE LAB

Novinkou na poli Geocachingu je Adventure Lab, tzv. hledání "labek". V aplikaci Geocahing je označena červeně. Je jen potřeba si zvlášť stáhnout aplikaci, ve které hra probíhá. Jedna se opět o trasu, ale úkoly se Vám otevřou až ve chvíli, kdy jste na místě. 

 

↝ SKRYTÉ PŘÍBĚHY

Na podobném principu fungují i skryté příběhy. Další skvělé výlety, které jsou doplněné o příběh a navíc založený na historii. Příběhy jsou namluvené, takže po cestě posloucháte audio a ve chvíli, kdy dojdete na určené místo, je potřeba odpovědět na otázku, abyste mohli pokračovat dál. Odměnou Vám je možnost pořídit si fotografii s vodoznakem hraného příběhu. Tuhle hru obzvlášť doporučujeme. Objevíte hezká místa, něco se dozvíte z historie a navíc má krásné animace. Možná spíš pro starší děti, ale s trochou nadšení, přesvědčíte i předškoláky.




↝ GEOFUN

Další geolokační hrou je Geofun. Zatím jsme před 2 lety vyzkoušeli 1x, tak zcela nedokážu zhodnotit, ale je to i pro dospělé. Můžete si zvolit podle fyzičky, mentální úrovně, trapnosti a zábavy. Na začátku jen zjistíte, jak je hra náročná, jak je dlouhá, kolik má zastavení, od kolika let a co k ní potřebujete, zbytek se Vám otevře ve chvíli, kdy dojdete na určité místo. Geofun má vlastní aplikaci do mobilu, ale stejně tak informace získáte i na webu Geofun.

 

↝ LÉTO S DÉČKEM

To už máme pár jako takovou tradici a čekáme s čím ČT Déčko přijde. Tak letos se trefně snažíme ZASTAVIT NEČAS. No možná je to až trochu strašidelné, to počasí nám dává fakt zabrat. Každopádně cílem je vyrazit na konkrétní zajímává místa po celé České republice. Buď si vyzvednete heslo, samolepky a vědátorský list někde v nějaké instituci (infocentrum, muzeum, galerie, hrad, ...) nebo hledáte krabičku s heslem podle popisu cesty, která je někde ukrytá. Třešničkou na dortu je možná výhra po nálezu 3 hesel. Jinak se k tématu každý den na webu objeví nové video. Vědátorské listy jsou plné různých aktivit a člověk se i něco dozví. Neméně zajímavé jsou nalezené krabičky, kde kromě hesla si můžete přečíst nějakou zajímavost a nápad na další aktivitu. 
 


↝ TURISTICKÉ VIZITKY

Turistické vizitky asi nejspíš zná kde kdo. Možná méně lidí ví, že i k turistickým vizitkám je možné si stáhnout aplikaci Turistický deník. Není to zrovna nejkrásnější aplikace, ale je funkční. Ráda ji otevřu, pokud přemýšlím, co zvolit jako cíl. Často mě přivede na zajímavá místa. Patřím i mezi ty, co si nálepku rádi koupí, ale lepím si ji do vlastního deníku. V aplikaci si můžete jednoduše odškrtnout, že jste na místě byli nebo jste si koupili konkrétní turistickou vizitku. Nabídka se Vám ukazuje buď na mapě a nebo podle lokace, co je k Vám nejblíže. 

 

↝ VEN KAŽDÝ DEN - tipy na výlety

Pokud jste rádi, že výlet můžete nasměrovat přes nějaké hřiště, tak si stáhněte aplikaci Ven každý den. Krom jiného v aplikaci najdete široký seznam hřišť s popiskem a fotkou.
 

 

↝ LOCAL 


Local je přidružená aplikace k Facebooku. Jedná se o vyhledávání a ukládání událostí v okolí, od přátel apod. I tímto způsobem je možné narazit na zajímavé akce, na které můžete s dětmi vyrazit. 

 

 

↝ CITYMOVE 

Tato aplikace není sice vyhledávačem turistických destinací, ale při výletě do Prahy byste ji mohli využít. Je to skvělý pomocník v placení parkovného i jízdného. Pomůže Vám najít parkoviště a přesně víte, kolik zaplatíte. Vyzkoušela jsem a byla jsem naprosto nadšená a vděčná, že před koncem platného parkovacího lístku jsem si mohla jednoduše na dálku parkovné prodloužit a neřešit lísteček za oknem. O všem, co nabízí aplikace více na webu Citymove.
 


Další aplikace k výletům, prozatím nevyzkoušené

 

↝ QUESTING

Na webu Questingu nebo v infocentrech najdete letáček s questem. Tedy stačí jen tužka, papír a je možné se vydat za luštěním, hledáním indicií a správné cesty, abyste mohli získat poklad. 

↝ VÝLETY a zábava s dětmi

Aplikaci Výlety nemám vyzkoušenou, ale vypadá to, že inspiraci tam člověk taky najde. Stačí si zaškrtnout vyhovující kategorie a vyjede Vám seznam.

↝ VLAKEM NA VÝLET

Inspirace na konkrétní výlety vlakem s popisem časové i fyzické náročnosti. Vzhledem k tomu, že aplikace je od Českých drah, jsou zde uvedeny i jízdní řády, a tak je plánování o zas o něco jednodušší.

↝ HRAVÝLETY

Další aplikace, která se snaží udělat výlety hravou formou. Je plná úkolů, příběhů a odměn. Více informací na webu Hravýlety.cz
 

↝ NA KOLE I PĚŠKY

Aplikace k vyhledávání stezek pro pěší i na kolo. Více na webu Na kole i pěšky.
 

↝ HRADY A ZÁMKY ČESKÉ REPUBLIKY

 Pokud jste milovníky hradů a zámků, tak by se Vám mohla líbit další vyhledávací aplikace

↝ WEBY S TIPY NA VÝLETY PRO RODINY

Tipy na výlety v ČR i zahraničí na Ověřeno rodiči. Cestovatelský blog S dětmi v báglu obsahuje tipy na výlety v ČR i v Rakousku a Itálii.

↝ VELKÁ DOBRODRUŽSTVÍ.CZ 

Na webu Velká dobrodružství můžete zakoupit výlety s tajenkou. Několik je jich zdarma ke stažení.


Jak zabavit děti na výletě...

Jak jsem již psala, tak plánování je základ. Ale tím nevylučuji, že z obyčejné procházky nemůže být skvělý výlet. A základem není jen cíl, ale i atraktivní cesta. Často vymýšlím a hrajeme různé hry, které nejsou náročné na materiál a přípravu. Možností je mnoho, občas stačí přizpůsobit oblíbené hry nebo vzít jen nějakou zdánlivě obyčejnou věc/hračku, která se na výletě promění v něco naprosto nečekaného. A bezpochyby je super po cestě potkat zmrzlinu, vodu či hřiště.

PÁR TIPŮ NA JEDNODUCHÉ HRY a AKTIVITY

  1. NA SOCHY - Cácorky nadběhnou kousek dopředu a stanou se sochou. Můžou představovat předmět, zvíře, činnost, to na čem se domluvíte. Když k nim dojdete, tak je oživíte tím, že uhodnete, co představují.
  2. ODHADOVÁNÍ - Jednoduchá aktivity, která rozvíjí vnímání prostoru nebo času. Např. kam dojdeme, až napočítáme do 30? Zavři oči a až si budeš myslet, že jsme u támhletoho stromu, tak řekni, atd.
  3. POSLEPU - Cácorky často baví jít poslepu. V batohu mám obvykle přibalená šátek. Držím je za ruce a svět hned vnímají plně jinými smysly.
  4. POZOR, BLÍŽÍ SE... - Jeden z výletníků má za úkol vykřiknout "Pozor, blíží se povodeň/bomba/nepřítel" a podle toho se musí zachovat. Povodeň = nikdo se nesmí dotýkat země, bomba = je potřeba si lehnout/přikrčit se k zemi, nepřítel = je nutné se schovat.
  5. JÁ S PÍSNIČKOU JDU JAKO... Zpívání na výletě je prostě top. Aktuálně pro naší prostřední Feli. Hádáme písničky podle melodie, zpíváme podle témat (barvy, kytičky, podle abecedy, ...). Když už je nejhůř zabere i poslech nahraných písniček na Albi tužce nebo Youtube. 
  6. HONZO, VSTÁVEJ! - Taky jste tuto hru hráli jako děti? Zkuste ji v upravené verzi přímo na výletě. Dejte si třeba nějaký cíl, co vidíte v dálce nebo hrajte jen tak. Pravidla hry najdete zde.
  7. CUKR, KÁVA, LIMONÁDA - Další retro hrou, kterou si můžete na chvíli zpestřit výlet je běhací hra Cukr, káva, limonáda.
  8. 2 LIDI, 1 TĚLO - Pro různé případy mám v batohu šátek. Zkuste jít kousek svázaní. Svažte nohy a slaďte rytmus chůze.
  9. CO SE ZMĚNILO? - Jeden z hráčů si na sobě něco změní (např. rozepne mikinu, vyhrne rukáv apod.) a druzí hádají, co změnil.  
  10. SLOVNÍ HRY: SLOVNÍ FOTBAL, HRA NA RÝMY (jeden řekne slovo a někdo další vymýšlí rým), A JAK TO BYLO DÁL? (jeden začne vyprávět příběh, řekne pár vět a druhý pokračuje v příběhu), PŘÍBĚH NA 3 SLOVA (každý řekne nějaké slovo a vypravěč z vybraných slov vymyslí příběh), POHÁDKA (když máme v batohu pohádkové karty, několik si jich vypravěč vytáhne a vymyslí pohádku).
  11. MYSLÍM SI... Určitě znáte hru, když na něco (zvířata, osoby, věci, jídlo, ...) myslíte a druzí hádají, když pokládají zjišťovací otázky (odpověď pouze ANO-NE). S mladšími hrajeme ještě jednodušší verzi. Vyberu si místo, předmět, který právě vidím po cestě a ostatní hádají, co jsem si vybrala.
  12. KVĚTINOVÝ NÁRAMEK - Stačí připravit roličku od toaletního papíru, polepit oboustrannou lepící páskou a vyrazit na výlet sbírat barvy přírody.
  13. VÝLETNÍ HŮL - Podobnou aktivitou je ozdobení vlastní hole. Postačí klacek a provázek, kterým se různé přírodniny přichytí k holi.
  14. NAVIGÁTOR - Zvolte někoho za kapitána výpravy. Do ruky dostane mapu a bude navigovat. Mapy je možné získat na infocentrech, popřípadě je vytisknout či jít podle mapy v mobilu. Pokud byste předem chtěli potrénovat práci s mapou, respektive naučit se turistické značky a světové strany, zahrajte si hru ze Zodpovědné výuky Výlet s mapou.
  15. POZNÁVACÍ VÝLET - Často při procházkách přírodou řešíme, co vidíme za kytičku či broučka. Bohužel mé znalosti fauny a flory nejsou tak široké, a tak využívám aplikace v mobilu. Pokud se jedná o floru, ráda používám aplikaci PLANTNET. Stačí vyfotit a během chvilky Vám to rozpozná, o který druh se jedná. Na broučky a jiná zvířata se učím využívat GOOGLE LENS.
  16. VENKOVNÍ VÝTVARKA - Věřím, že mnoho inspirace najdete i v mém článku o výtvarce venku, kde si můžete všechny aktivity stáhnout.
  17. BOJOVKY - Pokud si chcete dát větší práci s přípravou, připravte dětem bojovku, šipkovanou či nějaké jednoduché úkoly. Možností je mnoho, ale to nechám na samostatný článek.  
  18. HLEDAČKY - Pracovní listy k odškrtávání, co už jsme viděli.

 

Na sochy

Poslepu
Květinový náramek





 

 

 

TURISTICKÝ DENÍK

Píšete dětem, s dětmi či děti samy deníčky z výletů? To je další z mnoha způsobů, jak si zpříjemnit výletování. Jednak si uchováte vzpomínky, jednak můžete děti i namotivat. Malují, razítkují, píší a tvoří si něco svého.

My svou cestu stále hledáme. Já si tak s nedbalou pravidelností píšu už léta, ale i tak v tom nemám zatím jednotnou formu. Minulé léto jsem zkusila formu společného deníku. Zavedla jsem formát A5, kroužkovou vazbu pro volné vkládání listů. Když jsme vyrazily na výlet, brala jsem jen volné listy, pastelky, propisku, popřípadě lepidlo a nůžky. Tak jsme mohly volně tvořit, vkládat, přeskakovat dny, lepit a nemusely jsme myslet na to, abychom ho nezapomněly brát na výlety.  

Letos už je přeci jen větší chuť něco psát ze strany nejstarší Perpe, a tak jsme si na 3 týdny do Krkonoš vzaly mini sešítky. Každá ho měla uložený v baťohu a kdykoliv jsme narazily na razítko či si chtěly něco domalovat, tak si ho vytáhly. Mám radost, že mi sešítek vyšel tak akorát na 1 pobyt, ale fotečky tam nedám. 

Další sešítky jsem doma neměla, ale začaly letní prázdniny a vzpomněla jsem si na prázdninový deník, který jsem si někdy dříve stáhla. Ale v podobné verzi je stále k dispozici ZDE. Moc se mi líbí ilustrace a vzhledem k tomu, že ho mám v pdf verzi, tak si vytisknu jen to, co se nám hodí, popřípadě např. výlet na hrad si můžu vytisknout tolikrát, kolikrát potřebuji. Perpe si nakonec vymyslela, že jednotlivé hotové listy bude k sobě lepit. Další možností je třeba vložit do desek s kroužkovou vazbou nebo proděravět a navléknout na provázek či vložit do euro obalů/košilek.

A já si na prázdniny začala vyplňovat můj vánoční dárek. Dostala jsem Clever minds Výletník . Je stylový, jednoduchý, velikostí akorát. Něco málo má předtištěné, ale těšila jsem se, že mu dám šanci. 


 


Další inspirace deníků...

↝ Radka Rubešová ve svém videu moc hezky popsala, jak vytvořit takový prázdninový kreativní deník.

Z tištěných deníků mě nejvíce zaujal z pera ilustrátorky Evy Chupíkové Můj prázdninový deník

Podobně laděný bude nejspíš i Deník malého turisty od Petry Havelkové. Nabízí prostor pro vlastní výlety i inspiraci, kam vyrazit. 

Pokud někdo sbírá turistické vizitky, může k tomu využít originál turistický deník, tzv. wander book k těmto vizitkám. Jedná se o malou kroužkovou vazbu, takže celkem praktické.
 
Vedle toho vznikla i verze zážitkového deníku pro děti od Albi. Najdete v něm 30 zajímavých cílů s úkoly, kam s dětmi vyrazit. Jsou rozdělené podle krajů. Mimo jiné na Albi v sekci Kvído najdete další produkty k cestování.
 
↝ Prázdniny s Logošíkem. Další šablony ke stažení, 100 stran pdf za 80,-. Najdete tam nejen možnost pro záznamy výletů, ale i různé prázdninové aktivity.
 
Kdo má rád přehled a jednoduchost, mohl by využít následující šablonu. Včetně mapy ČR. 
 
Na Eschovce najdete další šablonu ke stažení. 12 listů k doplnění různých prázdninových aktivit za 45,-.

Pročtené léto - Tak trochu jiný letní deník. Prázdniny jednoznačně vybízí ke čtení knih. Na Slovensku už několikátým rokem probíhá Prečítane léto zaměřené na malé čtenáře. A letos poprvé v Česku pod taktovkou Mravenčí chůvy. Každý týden nové téma a k němu doporučené knihy. Tak proč si o tom nenapsat deník. Brožurku s deníkem a aktivitami k daným tématům z minulého roku (2020) si můžete stáhnout pod odkazem Infografika ke stažení.  Letošní brožura (2021) je nazvaná Tipy na výlety s dětmi po Slovensku, prázdninový kalendár.

Deník do divočiny - Takovým jiným, ale originálním deníkem je deník do divočiny. Vytáhne Vás ven a motivuje k pozorování přírody podle daného měsíce. Na každý měsíc máte několik pracovních listů. Najdete v něm úkoly, nápady na aktivity i omalovánky z dílny Jděte ven.  

 

CO DO BAŤŮŽKU...

Pomalinku trénujeme, aby si holky nosily své baťůžky samy. Výlety cácorky baví, ale balení a přípravy vůbec. Trochu nám to teď usnadňují kartičky, na kterých májí namalováno, co si mají zabalit do baťůžku. Vždy vyberu jen ty kartičky podle toho, co je aktuálně potřeba zabalit. Obvykle v nich mají svačinu, pití, pláštěnku, kapesníček a nějakou drobnost navíc... Podle potřeby ještě klobouček, sluneční brýle, náhradní oblečení, nákrčník a hračku vlastní volby. U mě v batohu je základem krom zmíněného také lékárnička, nůž, igelitové pytlíky na odpadky, toaletní papír, opalovací krém, rychleschnoucí mini ručníček a třeba i nějaká ta maličkost na zabavení po cestě. Podle typu cesty ještě volím piknikovou deku či nosítko.
  • Panenka - po cestě ji dokážou obléknout do neuvěřitelných šatů z přírodnin (k ruce mají i gumičky do vlasů), sehrajou s nimi příběh, postaví jim lesní domeček, vykoupou je v potoce, ...
  • Lupa, dalekohled - k pozorování přírody a dálek dalekých. Nakoupili jsme v Decathlonu.
  • Deníček a pastelky - sešítek ke sbírání razítek, malování, zaznamenávání cesty.
  • Látkový pytlík - ke sběru maličkostí z přírody.
  • Nůž Opinel My First - Naše Perpe má svůj první nůž. Výhodou tohoto konkrétního nože je jeho zaoblená špička.
  • Šátek - má různé způsoby využití, přes první pomoc při zranění, po hru poslepu či svázání k sobě, šátek na hlavu, improvizovaný látkový pytlík atd.
  • Křídy
  • Malý míček
  • Kompas, buzola, mapa


Další inspiraci najdete...

  • BEN JÁ MÍNA KARTY - 100 různých karet na hry s dětmi od Skauta. 
  • VYHRANÝ VÝLET - Z dílny Jděte ven. Najdete tam seznam her na výlety a možnost si je stáhnout v pdf verzi.
  • HRY NA CESTY - Od Zodpovědné výuky si můžete koupit pdf verzi, kde najdete hry na ven, do auta i na výlety.
  • HOPSKOČ - mobilní aplikace. Studnice nápadů na různorodé hry s dětmi.
  • ZAMILUJ SI PŘÍRODU - mobilní aplikace. Studnice nápadů na různorodé hry s dětmi.
  • SVOBODNÁ HRA - kniha od Justiny a Petra Danišových plná inspirace.
  • HRY Z LESNÍ ŠKOL(K)Y - Zábavné, rukodělné a dovednostní aktivity pro malé dobrodruhy.

BEN JÁ MÍNA karty


PŘEJI POHODOVÉ VÝLETOVÁNÍ PLNÉ KRÁSNÝCH ZÁŽITKŮ!







Žádné komentáře:

Okomentovat