27. ledna 2021

venkovní řádění... ZIMNÍ RÁDOVÁNKY, když sněhu ubývá

Letos se radujeme z každé vločky, co padne na zem a alespoň chvíli se udrží. Za těch 7 let, co mám nejstarší cácorku, jsme si tolik sněhu nikdy normálně neužili. Teď napodruhé, co napadl sníh, to ještě na bobování moc není, ale i tak se sníh dá využít jako skvělý materiál k různým aktivitám.

 

BAREVNÉ STÍNY

Na sněhu se krásně odráží barevné průhledné folie. A tak jsme jim dali formu. Pokud svítí slunce je to koncert barev. Jednoduše lze pozorovat, jak se barvy míchají. Také jsme zjistili, že některé barvy žádný stín netvořily, i když barvy byly syté (fialová, oranžová). Na barevné folie jsme použili staré plastové desky, které jsme vystříhaly do kruhu a přilepily k tvrdému papíru tavnou pistolí. Mimo jiné jsme potrénovali, jak se dělá šablona kruhu a stříhání. Pro lepší představu jsem to nafotila.



LEDOVÉ KRÁLOVSTVÍ

Když už jsme u těch barviček, tak jsme nemohli vynechat tento skvělý stavební materiál. Nechali jsme zmrznout barevnou vodu. Napadlo mě obarvit vodu krepákem a efekt byl skvělý. Byla to čistá a rychlá práce, kterou zvládly všechny 3 cácorky. Jen jsem se moc nepochválila za ty hrnečky. Museli jsme je nahřát v teplé vodě, aby stavebnice vůbec vypadla. Takže pro příště nasbírat kelímky od jogurtu, krabice od mléka nebo jsem viděla nafouknuté balonky.

LAND ART

Možná to zní trošku nadneseně, ale i tak jsme se snažily o nějakou tu kreativitu neboli umění v přírodě. 

...labyrinty či bludiště vyšlapané ve sněhu



... tradiční andělíčci ve sněhu


... malování na stromy


 
... sněhová pavučina na stromě (to byl chabý pokus, koule se nedařily)
 
 
 

S FOTOAPARÁTEM VEN

Slunce svítilo, sníh mizel před očima a mě osvítilo... Cácorky rády fotí. Navíc Feli dostala pod stromeček svůj první fotoaparát, nejstarší Perpe má mobil a nejmladší jsem našla starý digitál. Tak vybavení jsme měly a vyrazily jsme na Sion. Krásné místo s atmosférou. Společně jsme vymýšlely výzvy, co vyfotíme. Začalo to focením stromu, kamení, Sionu, stop, vody a skončilo hledáním trůnu pro ledovou královnu. Úspěch ještě slavilo hledání obrazů v roztávajícím sněhu. 

hlediště v divadle, yettiho stopa, obličej

yettiho stopa



LETNÍ HRY V ZIMĚ

Co takhle vytáhnout pétanque. My máme takové pěkně barevné koule, jsou dobře vidět. Navíc ve sněhu dělají krásné stopy.

I panáka si můžete zaskákat. Stačí si ho klackem nakreslit do sněhu. Nebo si nakreslit opičí dráhu s různými skoky, přeskoky apod.

LOUKA JAKO VELKÁ TABULE

S nejstarší zrovna trénujeme řazení podle abecedy. A tak jsme si napsaly celou abecedu do sněhu. Můj nápad byl říkat různá jména a běhat k písmenům, to se s úspěchem nesetkalo. O to s větším nadšením jsme zpívaly podle abecedy, jakékoliv popěvky začínající danými písmeny. Jednoduše si nejstarší vymýšlela vlastní texty. Jelo se několikrát dokola, tak by si tu abecedu už mohla trochu zafixovat.


Procvičovaly jsme i grafomotoriku. Té není nikdy dost. Malovaly jsme do sněhu nebo obkreslovaly naše veselé stíny.

 
 
 
A co zkusit malování na sníh? Stačí vzít vodovky a štětce a vyrazit na bílou plochu. Efektní obrázky jsou, když použijete šablonu, např. vykrajovátka.
 
 
 
Přeji Vám hezké radovánky a ještě nějaký ten sníh!










Žádné komentáře:

Okomentovat