20. února 2021

prakticky o... DIVADLE aneb jak jsme v nouzovém stavu šly do divadla

Už je to moc dlouho, co máme tu kulturu zavřenou a nám to upřímně chybí. Máme rádi koncerty, kina a především divadla. A tak jsme si zašly do Divadla u Cácorek v nouzovém stavu. 

 

Jak to všechno bylo...

Nápad mi vnukla kamarádka, když mi poslala odkaz na záznam z divadla. Cácorkám jsem navrhla, že si uděláme divadelní den. Nadchly se, a tak začalo velké plánování. Našla jsem mnoho divadel, která nabízí online záznamy z představeních (na konci článku jsou divadla vypsaná). Najde se i celkem dost divadel, která mají různé workshopy, povídání, čtení apod. Nakonec jsem vybrala muzikál Mauglí z divadla Kalich.

Přípravy nebyly nijak složité. Sepsaly jsme si na tabuli, co vše je potřeba připravit a vrhly jsme se na to.

Vymyslely jsme si název našeho divadla. Nebyly jsme sice extra kreativní v názvu, ale na tvoření nápisu jsme se vyřádily všechny 4. K tomu jsme si vytvořili plakát k danému představení. Někdo psal, jiný maloval, další vybarvoval. Taková milá spolupráce.

Perpe přišla s tím, že potřebujeme směrovky, které diváky navedou do divadla.

 

Předem jsme se dohodly, kdo bude mít jakou roli: Perpe pokladní, Feli šatnářka, Pipi servírka, já uvaděčka.

Pokladnu si tedy vzala na starost Perpe. Vyrobila vstupenky, plánek hlediště, obstarala si pokladnu, kukátka a místo, kde nás bude obsluhovat.

Feli si připravila věšák na kabáty a ramínka s lístečky. Jelikož ještě čísla neumí, tak použila různé barvy. 

 

I bufet jsme si na přestávku připravily. S Pipi jsme vykrajovaly srdíčka, kytičky, ať to máme veselejší. 

 

Abychom něco v divadle neopomenuly, zhlédly jsme i Etiketu s Ladislavem Špačkem, kterou jsme si i následně předvedly. Jak se chodí do řady, kde kdo sedí, jakou roli má muž, co si obléknout, jak se v divadle chovat apod. Další zdroje informací o správném chování v divadle naleznete ZDE a ZDE.

Nemálo energie jsme věnovaly i garderobě a jednotlivým doplňkům. To se cácorky dost vyřádily, účesy, korále, šaty, boty. Parádní slečny z nich byly. 


Přípravy nám sice zabraly většinu dne, ale stálo to za to. Moc jsme si to užily. Muzikál Mauglí jistě stojí za zhlednutí, i když věřím, že naživo to je jistě úplně jiný zážitek. Téměř dvouhodinové představení všechny 3 vydržely sledovat. Na muzikál se můžete podívat na Mall TV.


Na co půjdeme příště...

Na Mall TV jsem nakonec objevila celou složku představení pod tagem  #kulturažije PRO DĚTI. Na co se těšíme příště je např. představení Slon a mravenec od Daisy Mrázkové. Nedávno jsme četli knihu, tak to musíme zhlédnout a určitě vybereme další. Každopádně bych i ráda zmínila proklik na Donio. Pokud Vám přijde smyslu plné přispět na podporu kultury, tak neváhejte a pomozte v této divnodobě.

Mnohem více představení a různých koncertů i pro dospělé najdete pod tagem #kulturažije. 

Divadlo Kampa aktuálně do doby, kdy budou zavřená divadla postupně zpřístupní pro děti 3 představení, která jsou ke zhlédnutí na jejich YouTube kanále. My si nenecháme ujít Heidi, děvčátko z hor, kterou již máme také přečtenou a tento příběh máme moc rády.

Další divadlo, které hraje online a můžete ho podpořit dobrovolným příspěvkem je Divadlo loutek Ostrava. Hraje každou neděli od 17h. 

Malý princ se nám tak nějak neustále plete pod nohy v různých podobách, a tak zkusíme představení z Hudebního divadla dětem. Pokud máte také rádi Malého prince, koukněte na starší článek ZDE.

Na YouTube můžete i zhlédnout představení známého souboru Sváťovo dividlo

Divadlo v dlouhé připravilo také online představení pro děti. Některá představení jsou zdarma, na některé je potřeba koupit vstupenku. Mimo jiné na stránkách najdete pdf soubory s různými aktivitami pod hlavičkou Dítě v karanténě se nenudí.

Docela velké divadlo má také několik online záznamů na YouTube. 

Naivní divadlo Liberec aktuálně bude vysílat Proletět duhou.

Divadlo Drak si připravilo videa k tvorbě domacího divadelního představení, animace na YouTube kanále. V seriálu Srdcem drak se dozvíte o různých profesích, které jsou úzce spjaté s divadlem.

Při brouzdání na internetu jsem ještě narazila na další fajn tipy, které netýkají jen divadla, Jak děti kulturně zabavit v době pandemie? Online tipy i pro naše nejmenší.

Pokud máte další tipy, budu ráda, když se podělíte, ale pevně doufám, že brzy už to bude naživo.

Žádné komentáře:

Okomentovat